اضطراب هرگز

دانشجوی عزیز داشتن کمی اضطراب در طول زندگی لازم است، چه اگر انسان اضطراب نداشت، دست به خیلی از کارها نمی‌زد.

مثلا اگرشما برای‌ امتحان‌ اضطراب نداشته باشید‏،هرگز لای‌ کتاب را بازنخواهید کرد. اما اضطراب اگر از حد بگذرد ،موجب نا آرامی و شکست خواهد شد.

انواع وعلائم اضطراب

اضطراب به معنای واکنش فرد در مقابل یک موقعیت تهدیدآمیزاست، یعنی موقعیتی که در آن فرد توانایی مهار محرکات بیرونی یا درونی را ندارد.

 

اضطراب یک حالت احساسی- هیجانی است که از خصوصیات برجسته آن، ایجاد حالت بی قراری و دلواپسی است که با اتفاقات زمان و شرایط مکان تناسب ندارد.

 

اگر اضطراب عکس العمل نسبت به شرایط زمان و مکان باشد نه تنها بیماری نبوده، بلکه ممکن است سازنده باشد؛ ماننددلهره ی امتحان و یا اضطراب در رسیدن به فرودگاه و … .

 

 

 

اسا سأ دو نوع اضطراب وجود دارد:

الف)نوعی که به طور طبیعی به عنوان عکس العمل در مقابل استرس یا خطر تجربه می شود، مثلاً وقتی که شخصی، تهدید علیه امنیت یا سلامتی اش را به روشنی تشخیص دهد، در این هنگام احساس لرزه و رعشه می کند، دها نش خشکمی شود و معده اش احساسسوزشمی کند. بیشتر مردم این گونه احساسات را به هنگام رویارویی با خطر یا فشار تجربه کرده اند.

 

 

 

ب)نوع دیگر اضطراب، اضطراب “درون زاد” است. این اضطراب ناگهان و بدون هشدار و بدون هیچ علتی ضربه می زند و گاهی چنین به نظر می رسد که بخش هایی از بدن از کنترل شخص خارج می شود.

 

عبارت درون زاد به معنی ایجاد شده از درون است، به این معنی که در اینجا اضطراب در اثر عوامل محیط خارجی فرد به وجود نمی آید، بلکه از درون فرد سرچشمه می گیرد.

 

اختلالات ناشی از اضطراب عبارت است از پیدایش ترس مزمن، پایین بودن آستانه تحمل مشکلات و محرومیت ها، و باور قوی که دنیا محلی خطرناک و خشن است.

 

چنین فردی شدیداً احساس عدم اعتمادبه نفس می کند و حتی در مسائل بسیار کوچک نیز از توان و کارآیی خود مطمئن نمی باشد. او احساس می کند قدرت تمرکز روی مسائل را ندارد و حتی افکار و اعمالش متعلق به خودش نیستند.

 

 

به گزارش خبرنگارایسنا فریبا تابع بردبار عضو هیئت علمی رشته روانشناسی،

 

نسبت به استفاده دانشجویان از قرصهای ضدخواب و قرصهای كاهش استرس و اضطراب در طول امتحانات، هشدار داد.

 

این عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه داد: متاسفانه برخی از دانشجویان جهت افزایش یادگیری و كاهش استرس و اضطراب به مصرف برخی از قرص های آرامش بخش و ضدخواب رو می آورند كه طبق تحقیقات، این قرص ها نه تنها یادگیری را افزایش نمی دهد بلكه با آسیب بر سلولهای مغزی باعث عملكرد ضعیف تر مغز و افت تحصیلی خواهد شد.

 

تابع بردبار گفت: آگاهی از شیوه های درست مطالعه در كاهش زمان مطالعه، طولانی شدن مدت نگهداری مطالب در حافظه، افزایش میزان یادگیری و در نهایت كاهش استرس دانشجویان بسیار تاثیرگذار خواهد بود كه البته این شیوه ها با توجه به ویژگیهای شخصی هر فرد متفاوت می باشد.

 

وی اضافه كرد: خط كشیدن زیر نكات مهم، حاشیه نویسی، خلاصه نویسی و كلید برداری از جمله روشهای مهم و سودمندی است كه برای مطالعه بهتر دانشجویان می توان از این روشها استفاده نمود و استرس خود را كاهش و میزان یاد گیری را افزایش داد.

 

وی با تاكید برلزوم ایجاد شرایط مناسب مطالعه، برنامه ریزی، نظم و ترتیب، ورزش، خواب كافی و تغذیه مناسب را از جمله مواردی دانست كه منجر به بهره وری بیشتر از مطالعه شده و در نهایت كاهش استرس دانشجویان را به همراه خواهد داشت.

 

این استاد دانشگاه در پایان ضمن بیان رعایت بهداشت مطالعه از جمله هوا، نور، نوع خودكار، استراحت متناوب چشمها و تنفس در هنگام مطالعه، بر تاثیر یاد خدا و توكل در آرامش و موفقیت تاكید كرد و افزود: مطمئن ترین و بهترین چیزى كه روح انسان را صفا مى‏بخشد و حالت آرامش برای انسان ایجاد مى‏كند، ذكر و یاد خداست.

 

 

 

 

 

 

تفاوت‌های ترس و اضطراب

ریشه اضطراب درونی است و از داخل شخصیت فرد بیرون می‌‌آید و او را درگیر می‌کند. در حالی که منشا ترس بیرونی است. اضطراب پاسخی است به تهدیدی نامشخص و ناشناخته، اما ترس منشأ مشخصی دارد.

 

 

حالت اضطراب غالباً مزمن است، ولیکن ترس، حاد و موقعیتی است. اضطراب جنبه تعارض دارد و فرد را بر سر دو راهی قرار می‌‌دهد. در حالی که پاسخ ترس، سریع است.

 

روان شناسان افرادی كه استرس – یا همان فشار روانی بیش از حد- دارند را براساس نوع واكنش بدنشان به چند گروه تقسیم می کنند.

 

 

 

روش های مقابله با اضطراب

امروزه اضطراب و دلواپسی برای میلیون ها انسان به صورت مشکلی غیر قابل حل و خسته کننده در آمده است ، ولی باید در نظر داشت که نگرانی ها همه مخرب نیستند و به کمک یک برنامه ریزی دقیق می توان آنها را از بین برد .

 

 

نگرانی مفرط یا به عبارت دیگر – دلشوره – یک بیماری روحی است که باعث می شود سلامتی جسمی به خطر بیفتد . نگرانی ها اغلب نتیجه تعبیر نادرست افراد از حقیقت است .

 

ما می توانیم روح حقیقت گرایی و واقع بینی را به طرق مختلف در خودمان تقویت کنیم . روان شناسان چنین معتقدند که : « هیچ وقت در خلوت خویش نباید به اضطراب و نگرانی فکر کرد! »

 

درباره نحوه مبارزه با اضطراب و نگرانی روشهای مختلفی ذکر کرده اند ، در اینجا شما را با برخی از این روش ها آشنا می سازیم :

 

 

 

در اینجا برخی از علائم اضطراب را نام می بریم:

۱-‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌لرزش‌وناپایداربودن پاها

 

۲-مشکلات تنفسی

 

۳- تپش  قلب

 

۴- درد و احساس فشار در سینه

 

۵- احساس خفگی

 

۶- اختلالات جنسی

 

۷- احساس داغ شدن

 

۸- حالت تهوع

 

۹- اسهال

 

۱۰-سردرد و دردهای همراه آن

 

۱۱- وسواس و احساس اجبار

 

چگونه می‌توان بر اضطراب غلبه کرد؟

افراد مختلف برای غلبه بر اضطراب به گونه‌های متفاوتی عمل می‌کنند. به طور کلی می‌توان گفت افراد برای غلبه بر اضطراب به دو گونه عمل می‌کنند:

 

۱- تلاش آگاهانه برای کنترل اضطراب که به آن مکانیزم‌های از عهده برآیی گفته می‌شود.

 

۲- روش‌های ناخودآگاه در برخورد با اضطراب که اصطلاحاً مکانیزم‌های دفاعی نامیده می‌شوند.

 

برای بهبود توانایی‌های افراد برای اینکه از عهده استرس یا اضطراب برآیند، روش‌هایی وجود دارد که با به کارگیری آن‌ها از میزان آسیب‌پذیری آن‌ها کاسته می‌شود.

 

 

انواع شخصییت در ارتباط با اضطراب

 

۱ – افرادی كه دایماً مضطرب و نگرانند و وقتی كه اتفاق خاصی رخ می دهد دچار گرفتگی عضلات، تنگی نفس و درد هایی در ناحیه شكم می شوند.

 

۲ – افرادی كه خیلی عجول و بی نظم اند و همیشه می ترسند كه مبادا دیر به مقصد برسند؛ آنان به مشكلات گوارشی مثل احساس سوزش در معده یا دل پیچه دچار می شوند .

 

۳ – كسانی كه یك اتفاق خاص استرس زا در پیش رو دارند (مثل امتحان یا مسابقه) و نگرانند كه موفق نشوند؛ این افراد به دل درد و دلشوره و لرزش عضلات مبتلا می شوند. اگر افرادی دارای این خصوصیات باشند می توانندبا

 

چند توصیه از دلشوره خود بکاهند:

 

۱ ـ باید مراقب خواب خود باشند. یك خواب خوب در طول شب در اتاقی پر از هوای تازه و جای راحت باعث می شود تا برای شروع یك روز جدید آماده شوند .

 

۲ – به طور منظم و چند بار در هفته ورزش كنند و تا می توانند راه بروند .

 

۳ – در فاصله بین غذا به خوردنی های دیگر ناخنك نزنند و برای ناهار خوردن وقت كافی بگذارند و در طول روز زیاد آب بخورند .

 

۴ – وقتی سخت مشغول درس خواندن هستند به خودشان استراحت بدهند و در این مدت شكلات نخورند و  ۵ دقیقه با یكی از افراد خانواده صحبت كنند .

 

۵ – كارهایی را كه دوست دارند انجام دهند؛ مثلاً اگر به كامپیوتر علاقه دارند در آن كلاس ثبت نام كنند .

 

۶ – تا حد انفجار بخندند. خنده باعث رشد هورمون هایی می شود كه آرامش بخش و تسكین دهنده هستند. خوش اخلاقی و خوشبینی هم ۲ عامل مؤثر ضد استرس هستند .

 

۷ – خانواده و دوستانشان را فراموش نكنند با این عده اگر زندگی اجتماعی و خانوادگی رضایت بخشی داشته باشند به راحتی می توانند مشكلات خود را با كمك آنان حل كنند .

 

۸ ـ درست نفس كشیدن را یاد بگیرند و با تنفس درست، استرس را از خودشان دور كنند .

 

 

 

باز تمرینهای بیشتر

 

 

 

۱- ورزش كنید و سعی داشته باشید كه طی انجام تمرینات منظم ورزشی ، خود را رها كنید . نفس های عمیق ، آرام سازی عضلانی ، فریاد كشیدن در كوه و دشت و بی محابا دویدن ، بسیاری از بازداری های شما رفع خواهد كرد .

 

۲- در خلوت خود موقعیت های اضطراب آور را تصور كنید و در كلام و رفتار خود به دنبال پاسخ های مناسب بگردید. به عبارتی از خود بپرسید كه چه كار می كردم بهتر بود ؟ و چه می گفتم ، بهتر بود ؟ « پس از یافتن پاسخ مناسب ، تمرین كنید » بر آن پاسخ كلامی یا رفتاری مسلط شوید تا بتوانید در موقعیت های مشابه آینده از آن استفاده كنید .

 

۳- به خاطر داشته باشید كلماتی را كه بار اضطرابی دارند ، مثل « هیچ وقت ، همیشه ، هرگز ، زود ، سریع ، باید ، حتماً و … ) از گنجینه لغات خود حذف كنید و جای آن را با كلمات متعادل و آرام  بخشی مثل بعضی اوقات ، با حوصله ، آرام ، بهتر است و .. » جایگزین كنید .

 

۴- در هنگام صحبت ، از عجله كردن و اجبار در ارائه پاسخ سریع و واكنش شتابزده بپرهیزید ، ( برای پاسخ دادن هیچوقت دیر نیست ) – اول دانش و اطلاعات مربوط به موضوع را در ذهن خود حاضر كنید تا بر موضوع متمركز شوید ، سپس از گنجینه لغات ذهنی خود سنجیده ترین پاسخ ها را برگزینید . با مطالعه و خلق آثار هنری ، گنجینه لغات خود را گسترش دهید و به تخلیه عاطفی بپردازید .

 

۵- سعی كنید با افراد آرام و خونسرد معاشرت كنید و نكات ظریف رفتاری سازگار با خود را از آنها یاد بگیرید .

 

۶- موقعیت هایی راكه در آن با مشكل اضطرابی كمی روبه رو بوده اید و یا اصلاً مشكل نداشته اید ، به خاطر آورید و ضمن مرور آنها خود را تشویق نمایید تا احساسموفقیترا در خود زنده و تقویت كنید.

 

 

 

 

 

به نکات زیر توجه کنید:

 

 

 

تنفس با بینی

 

نفس خود را بگیرید و رها کنید. البته لازم نیست این کار را تا حدی که کبود شوید، ادامه دهید. فقط کافی‌ است همچون تمرین‌های یوگا با تنفس‌‌های عمیق روح خود را آرام کنید.

 

یکی از بهترین تنفس‌‌ها، تنفس از سمت راست و چپ سوراخ بینی است. برای این منظور به طور کامل یک طرف بینی، راست یا چپ فرقی نمی‌کند، گرفته و از سمت دیگر بینی یعنی سوراخ باز چند

 

بار تنفس کنید. بعد از چند بار تکرار تمرین را با سمت دیگر بینی تکرار کنید.

 

این تمرین بسیار عالی است، امتحان کنید.

 

 

 

 

مراقبه ذهنی

 

مراقبه ذهنی در اصل برای بودایی ها است اما در عصر حاضر از آن به عنوان درمانی برای تشویش و اضطراب نیز استفاده می کنند. تمرینات ذهنی برای آگاهی بیشتر به افراد کمک می کند تا واقعیت جاری را به جای ترس و واهمه های خود از آینده ببینند. برای این منظور می توانید ابتدا از تمرکز روی زمان حال با هشیاری کامل و بدون هیچ قضاوتی آغاز کنید.

 

 

 

تمرین تنفس و سوال پرسیدن برای هوشیاری کامل هنگام تنفس، از خود سوال های ساده ای بپرسید. در یک جای آرام بنشینید، چشمان خود را ببندید و به نحوه تنفس خود و دم و بازدم هایتان توجه کنید. همزمان از خود سوال های ساده ای بپرسید و روی تنفس خود تمرکز کنید. مثلا، دمای هوایی که وارد بینی شما می شوند چند است؟ وقتی نفستان خارج می شود چه تغییری در بدن شما ایجاد می کند؟ وقتی هوا وارد ریه های شما می شود چه حسی دارد؟

 

 

 

 

 

سریع یک میان وعده کوچک بخورید

 

برخی از مواقع مردم در نتیجه گرسنگی مضطرب و عصبی می‌شوند. بنابراین، هنگامی‌که دچار اضطراب شدید یعنی قند خون شما کاهش پیدا کرده است و بهترین کار خوردن یک میان وعده سبک

 

همچون گردو یا یک تکه شکلات تلخ به همراه یک لیون آب یا چای گرم است.

 

رژیم غذایی مناسب در طولانی مدت موجب کاهش استرس می‌شود. سعی کنید از گیاهان همچون کلم، غذاهای دریایی و گوشت در وعده‌‌های غذایی خود استفاده کنید. این نوع مواد اسید فولیک و

 

فیتونوترین دارند که به کاهش اضطراب، کمک شایانی می‌کنند.

 

حتما صبحانه میل کنید

 

هیچ عذری برای نخوردن صبحانه پذیرفته نیست. دست از گرسنگی دادن خود بردارید! برای خوردن صبحانه تنبلی هم نکنید. می‌دانید، بیشتر افرادی که دچار تشویش و استرس فراوان هستند، صبحانه

 

نمی‌خورند.

 

توصیه ضروری این است که حتما چیزی همچون تخم مرغ که سرشار از پروتئین و کولین است، میل کنید.

 

کمبود کولین باعث افزایش اضطراب بیهوده در انسان می‌شود.

 

موادی که دارای امگا ۳ هستند، مصرف کنید

 

شما می‌دانید که روغن ماهی برای قلب مفید است و از افسردگی نیز جلوگیری می‌کند. این را هم بدانید که امگا ۳ موجب کاهش اضطراب نیز می‌شود.

 

در تحقیقاتی ثابت شده است، دانش آموزانی که ۲٫۵ میلی گرم در روز از ترکیب اسیدهای چرب امگا ۳ به مدت ۱۲ هفته استفاده کرده‌اند، اضطراب کمتری از دانش آموزانی دارند که قرص آرام بخش

 

می‌خورند.

 

کارشناسان توصیه می‌کنند تا حد امکان در وعده‌‌های غذایی خود از امگا ۳ استفاده کنید. ماهی‌‌های چربِ آب‌‌های سرد همچون سالمون منبع غنی اسیدهای چرب و امگا ۳ هستند.

 

دست از تفکرات منفی بردارید

 

بسیار آسان است که همیشه افکار منفی داشته باشید و به دنبال انتهای بد یا فاجعه باشید. در این شرایط ذهن شما درگیر مسایل غیر‌قابل تحمل، غیر واقعی و در نتیجه اظطراب می‌شود و همیشه هراس

 

این را دارد اگر این اتفاق‌‌ها که به آنها می‌اندیشد، واقعا رخ دهند، چه می‌شود؟

 

این نوع تفکر  واقعا زندگی انسان را خراب می‌کنند و روح را از بین می‌برند. به جای این افکار بیهوده، نفس عمیق بکشید، یک لیوان آب خنک بنوشید، بستنی بخورید، پیاده روی کنید و روی مسایل

 

واقعی، شیرین و شاد تمرکز کنید.

 

حمام آب گرم بگیرید

 

هرچقدر هم احساس اضطراب داشته باشید، پس از استراحت در سونای خشک یا بخار، احساس آرامش خواهید داشت. با گرم کردن بدن خود، گرفتگی عضلات و استرس خود را کاهش می‌دهید.

 

احساس گرما به عصب‌‌ها دستور کنترل حالت می‌دهد که روی سروتونین فرارسان‌‌های عصبی تاثیر می‌گذارد. گرم کردن بدن را می‌توان نوعی ورزش نیز دانست.

 

حمام جنگل بگیرید

 

ژاپنی‌‌ها به حمام جنگل، “شیرین-یوکو” می‌گویند. حمام جنگل در واقع راه رفتن در میان درختان است. محققان ژاپنی واکنش‌‌های بدن افرادی که به مدت ۲۰ دقیقه در میان جنگل، بوی خوب چوب، چمن

 

و صدای جریان آب پیاده روی کرده بودند را مورد بررسی قرار دادند. در این تحقیق، مشخص شد این افراد استرس کمتری داشته و آرام‌تر هستند.

 

اعتماد به نفس داشته باشید.

 

آیا از افکار مشوش و نگران کننده‌ای که در سر دارید، آگاه و نگران هستید؟ تبریک می‌گوییم. شما کاملا به حالت‌‌های روحی خود آگاه هستید و این نوع آگاهی در واقع نخستین قدم برای کاهش

 

اضطراب است.

 

نوشیدن چای‌ گیاهی

 

اگر دچار دلشوره و اضطراب هستید، چای بابونه به همراه مقدار کمی سنبل الطیب می‌تواند باعث آرام شدن شما شود. برخی از مواد تشکیل دهنده بابونه دقیقا همان کاری را با مغز می‌کنند که داروهای

 

آرام بخش همچون والیوم انجام می‌دهند.

 

تحقیقات نشان داده است، افراد مضطربی که ۸ هفته پشت سر هم چای بانونه مصرف ‌کردند، بسیار بیشتر از بیمارانی که دارو می‌خوردند، اضطرابشان کاهش پیدا کرده است. افزودن سنبل الطیب

 

(والرین) به چای بابونه خواص آن را افزایش می‌دهد چرا که این گیاه، خواب آور و حاوی مواد آرامش بخش است و دولت آلمان آن را به عنوان دارویی برای بی خوابی تایید کرده است.

 

 

 

تنها ۲۱ دقیقه وقت صرف کنید

 

۲۱ دقیقه: این زمان نشان می‌دهد، چقدر ورزش کمک می‌کند تا اضطراب خود را کاهش دهید. هنگامی‌که واقعا مضطرب هستید به مدت ۲۱ دقیق روی تردمیل بدوید. پس از آن آرامش خود را به دست

 

خواهید آوردید.

 

برای پیشگیری نیز بهتر است روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش‌‌هایی انجام دهید که تپش قلب شما را افزایش دهند. مانند دویدن روی تردمیل، دویدن در فضای باز، بالا رفتن از پله‌‌ها یا … اگر اهل

 

ورزش نیستید، حداقل روزانه مسافتی را با سرعت بالا پیاده روی کنید.

 

استشمام گیاه اسطوقدوس

 

این گیاه بسیار آرامبخش است. اسطوقدوس از نظر روانی باعث آرامش بسیار و همچنین باز‌شدن مجرای تنفسی می‌شود. یک تحقیق یونانی ثابت کرده است؛ بیمارانی که در انتظار نوبت خود در مطب

 

و یا بیمارستان هستند با استشمام، رایحه اسطوقدوس راحت‌تر این زمان را تحمل می‌کنند.

 

برخی از دانشجویان نیز اعلام کرده‌اند که رایحه اسطوقدوس در طول امتحان به آنها آرامش می‌دهد. در یک تحقق آلمانی، قرص‌‌های اسطوقدوس، باعث کاهش نشانه‌‌های اضطراب مشده است. حتی

 

بسیار موثرتر از لورازپام و دیگر والیوم‌‌ها است.

 

 

 

ابراز هيجان بر روی کاغذ

نوشتن سادهٔ هيجانات و احساسات بر روی کاغذ موجب تسکين فشارهای روانی ناشی از رويدادهايی چون از دست دادن شغل، مشکلات خانوادگی و … می‌شود.

 

 

 

موسیقی از اضطراب می کاهد

 

اولین چیزی که معمولاً با شنیدن کلمه «موسیقی درمانی» به ذهن می آید این است که با پدیده ی پیچیده ای روبرو هستیم. پدیده ای که احتمالاً به دلیل تازگی اش (به خصوص در کشور ما)، هنوز از دید بسیاری از مردم عجیب و ناشناخته باقی مانده است.

 

شاید بهترین راه برای درک موسیقی درمانی مراجعه به زندگی روزانه باشد. بارها تجربه کرده ایم که چطور یک موسیقی آرام ما را از اضطراب و خستگی می رهاند و در مقابل، یک موسیقی شاد ما را به دنیای دیگری می برد.

اگر باور داشته باشیم که موسیقی زبان فطرت انسان است، آنگاه برایمان آسان خواهد بود تا تأثیر موسیقی را بر روح و روان، عواطف و به طور کلی زندگی بشر درک کنیم.

 

تاریخچه موسیقی درمانی حرفه ای

موسیقی درمانی حرفه ای از قرن ۲۰، پس از جنگ جهانی اول و دوم شروع شد، یعنی زمانی که موسیقی دانان جوامع (از هر نوع: آماتور و حرفه ای) به بیمارستان های سراسر آمریکا رفتند تا برای سربازانی که در جنگ دچار آسیب های روانی و جسمانی فراوان شده بودند، موسیقی بنوازند. عکس العمل قابل توجه فیزیکی و احساسی بیماران به موسیقی باعث شد تا پزشکان و پرستاران بیمارستان، تقاضای استخدام موسیقی دانانی را در بیمارستانها کنند.

 

به گفته دانشمندان: «نغمه های موسیقی برحسب ترکیب فاصله ها و ریتم، دارای ارتعاشات خاصی هستند که با تحریک ارتعاشات سلول های عصبی، احساس و انگیزه ای را تقویت، تضعیف و یا منتقل می سازند.

به گفته پژوهشگران مرکز پزشکی نیویورک، شنیدن موسیقی های کلاسیک و حتی موسیقی جاز موجب کاهشاضطراب  و افزایش تحمل درد در بیماران می شود.

 

فارابی تحقیقات گسترده و ارزشمندی در این مورد انجام داده و یافته های او سال ها مورد توجه دانشمندان و کشورهای دیگر دنیا قرار می گیرد. همچنین «ابن سینا» در کتاب «قانون» تأثیر موسیقی را در اعضای بدن و رفع امراض جسمانی بیان می کند. فارابی سه خاصییت برای موسیقی در نظر  می گیرد:    احساس انگیزه، نشاط آور و خیال انگیز و گاه موسیقی قادر است هر سه این خصوصیات را با هم دارا باشد.

 

در آخر باید بدانیم که موسیقی درمانی، تنها شنیدن موسیقی نیست. آن گونه که در منابع مختلف راجع به موسیقی درمانی دیده می شود، افراد با نواختن موسیقی و حتی آواز خواندن قادرند به همان نتایج شنیدن موسیقی دست پیدا کنند.

 

 

 

هنر زندگی این است كه :

 

 

بدانیم چگونه اضطراب را به خنده تبدیل كنیم

 

 

خنده پدیده ای زیبا و دل چسب است كه در اغلب موارد برای ابراز شادمانی و لذت بكار می رود و توانایی ای است كه در بین موجودات فقط انسان دارای آن است.ما با توانایی خندیدن به دنیا می آئیم و بدون هیچ آموزشی از همان آغاز تولد می توانیم لبخند بزنیم.

 

از دیدگاه روان شناسی خنده واكنشی است كه به منظور تخلیه هیجانات به كار می رود. در واقع از طریق خندیدن انرژی ذخیره شده ناشی از شرایط مختلف مثل كنترل محیط، كنترل ذهن فرد، حوادث زندگی و… از ذهن و بدن تخلیه می شود و به همین علت معمولاً پس از مدتی خندیدن احساس آرامش زیادی به فرد دست می دهد.

 

خنده از جنبه های مختلف بر سلامت جسم و روان تأثیر می گذارد كه به برخی موارد آن اشاره می شود.

 

تحقیقات علمی نشان داده است در حالی كه افسردگی به سیستم ایمنی بدن در برابر بیماریها آسیب می رساند خنده از طریق كاهش كورتیزول، افزایش هموگلوبین، افزایش فعالیت سلولهای كاهنده درد و افزایش سیتوكنین این سیستم را تقویت می كند.

 

علاوه بر آن، خنده به دلیل تأثیرمثبت بر سیستم تنفس، گوارش، گردش خون، قلب و عروق و سیستم عصبی نقش قابل توجهی در پیشگیری و درمان بیماریهای مربوطه دارد.

 

وقتی شخصی می خندد وجودش را احساساتی مثل آسودگی، گرما، كلیت، رهایی و سرحالی در برمی گیرد و اینها همان احساساتی هستند كه در بردارنده مفهوم كلی سلامت می باشند.

 

خنده یكی از مهمترین ورزشهاست هیچ ورزشی مثل خنده نمی تواند اغلب عضلات بدن را به جنبش درآورد. یك دقیقه خندیدن برابر است با چهل مرتبه نفس عمیق كشیدن. همچنین روزانه ۱۵ دقیقه خندیدن بخش زیادی از منافع حاصل از پیاده روی صبحگاهی را در بردارد.

 

خنده با كاهش و زدودن احساسات منفی نقش مهمی در پیشگیری از حملات قلبی داشته و نوعی ماساژ قوی برای قلب است.

 

افرادی كه زیاد می خندند كمتر در معرض ابتلا به اختلالات گوارشی، سوء هاضمه و یبوست قرار می گیرند. از سویی خنده از طریق افزایش سلولهای كشنده درد، نقش مهمی در مبارزه با سرطان دارد.

 

بدن ما بطور طبیعی مجهز به موادشیمیایی ضد دردی است كه در صورت لزوم برای تخفیف درد از مغز آزاد می شوند و آندورفین نام دارند. خندیدن باعث افزایش ترشح این مواد می شود.

 

اشتغال ذهنی و اضطراب از موانع مهم یادگیری هستند. خندیدن در ابتدای مطالعه باعث ایجاد آرامش فكری شده و فرآیند یادگیری را تسهیل می نماید.

 

 

 

به زندگی روزانه خود سروسامان بدهید :

 

بسیاری از نگرانی های روزانه ما به خاطر نداشتن نظم و ترتیب در کارهاست . سوالاتی نظیر : چه چیز را فراموش کرده ام ؟ چه چیز را گم کرده ام ؟ به دنبال چه می گردم و … سوالاتی است که بر نگرانی ما می افزاید . برای درمان این مشکل می توانید لیستی تهیه کنید و در آن برنامه روزانه را یادداشت نمایید .

 

 

به کیفیت مطالعه بپردازید نه کمیت، ذهن خسته حالی برای انجام وظیفه ندارد. این ذهن بیشتر، شبیه به یک ماشین ژیان قدیمی است که در جاده‌ای آرام آرام حرکت می‌کند و درست ۵ کیلومترمانده به مقصد از کار می‌افتد و باکش خالی می‌شود.

اما ذهن فعال با نشاط و سرحال مانند ماشین بنزی است که ناگهان با سرعت ۳۰۰ کیلومتر در ساعت به راه می‌افتد و خود را به مقصد می‌رساند در حالی که هنوز باکش پر است.

ذهن خود را فعال و سر حال نگه دارید با: خواب کافی، غذای مناسب و ورزش. آنگاه یک ساعت درس خواندن ارزشی معادل  ده ساعت درس خواندن با ذهن خسته را دارد.

 

چوپان بیچاره خودش را کشت تا آن بز چالاک از آن جوی آب بپرد اما نشد که نشد.

 

او میدانست پریدن این بز از جوی آب همان و پریدن یک گله گوسفند و بز به دنبال آن همان.

عرض جوی آب قدری نبود که حیوانی چون آن بز نتواند از آن بگذرد ، نه چوبی که بر تن و بدنش میزد سودی بخشید و نه فریادهای چوپان بخت برگشته.

 

پیرمرد دنیا دیده ای از آن جا می گذشت ، وقتی ماجرا را دید پیش آمد و گفت : من چاره کار را میدانم !

آنگاه چوب دستی خود را در جوی آب فرو برد و آب زلال جوی را گل آلود کرد. بز به محض آنکه آب جوی را دید از سر آن پرید و در پی او تمام گله پریدند.

چوپان مات و مبهوت ماند ؛ این چه کاری بود و چه تاثیری داشت ؟

پیرمرد که آثار بهت و حیرت را در چهره چوپان جوان میدید گفت : تعجبی ندارد !

تا خودش را در جوی آب میدید حاضر نبود پا روی خویش بگذارد ،

آب را که گِل کردم دیگر خودش را ندید و از جوی پرید و من فهمیدم این که حیوانی بیش نیست پا بر سر خویش نمی گذارد

و خود را نمی شکند چه رسد به انسان که بتی ساخته است از خویش و گاهی آن را می پرستد …

منابع

http://hamshahrionline.ir -1

http://www.tebyan.net/ – 2

۳-مركز مشاوره دانشگاه علوم پزشكی تهران،(   آران واتس)

۴-روزنامه ایران

 

همچنین ببینید

کلاس کنکور دکترای بیوشیمی

کلاس کنکور دکترای بیوشیمی در موسسه فراز با اساتید زیر هست : درس زبان انگلیسی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *